Redirecţionează 3,5 % din impozitul pe venit pentru Asociația "100% pentru mediu". Termenul limită pentru trimiterea declarației la ANAF este 27 Mai 2024. Completează declarația online și ne ocupăm noi de restul, durează 2 minute. Mulțumim!

Ghidul de înregistrare în agricultura ecologică / Măsura 11

Sigla națională a produselor certificate ecologic
Sigla națională a produselor certificate ecologic

Procesul de înregistrare în agricultură ecologică (Măsura 11) este unul rapid și simplu, în 3 pași pe care i-am descris mai jos, prin care pot fi accesate plăți suplimentare de până la 620 €/ha/an, în cazul livezilor aflate în perioada de conversie la agricultură ecologică sau 293 €/ha/an pentru culturi pe teren arabil în conversie. Obiectivul măsurii este de a sprijinii fermierii să producă și să pună pe piață produse sănătoase, lipsite de reziduuri de pesticide, dar și de protejare a biodiversității.

Un alt avantaj deloc de neglijat al înscrierii în agricultură ecologică este obținerea unui punctaj mai bun în cazul în care doriți să aplicați la o măsură de finanțare cu fonduri europene.

Înregistrarea în agricultură ecologică (Măsura 11) în trei pași

Pasul 1. Fermierul încheie un contract cu un Organism de Inspecție și Certificare Ecologică (OIC) din lista celor aprobate de Ministerul Agriculturii.

 • Veți completa o cerere în care veți specifica ce suprafețe și culturi doriți să înscrieți în agricultura ecologică, eventual animale. În baza lor vi se vor comunica costurile cu certificarea, iar dacă acestea vă convin, puteți merge mai departe cu închieierea contractului.
 • Această etapă se poate parcurge exclusiv online și nu durează mult. De la câteva zile în sus, în funcție de disponibilitatea organismului de certificare.
 • Organismul de certificare se poate schimba de la un an la altul, dacă găsiți o ofertă mai bună în altă parte, dar trebuie avut grijă să apelați la organisme serioase, de încredere, pentru că își pot pierde și ei acreditarea dacă nu respectă regulile.

Pasul 2. Înscrierea fermierului la Directia de Agricultură Județeană ca operator (fermier) în sistemul de agricultură ecologică.

 • În această etapă trebuie să vă deplasați la Directia de Agricultură Județeană având la dvs. contractul încheiat cu organismul de certificare, adeverința de la Registrul Agricol și copii de pe contractele care dovedesc dreptul de utilizare a terenurilor (titluri de proprietate, arendă, comodat etc). Cadastrul nu e obligatoriu. Veți completa o fișă de înscriere în agricultura ecologică și un registru al parcelelor (atât cele înscrise în agricultură ecologică cât și cele menținute în convențional).
 • Țineți cont că nu puteți avea culturi ecologice și convenționale în paralel din aceleași specii. Nu puteți produce grâu ecologic și neecologic în același timp, de exemplu, din motive ușor de înțeles.
 • O idee bună este să treceți înainte pe la sediul APIA de care aparțineți, să digitizați parcelele și să stabiliți culturile, însă fără să închideți cererea. Cu draftul de cerere APIA și hărțile parcelelor puteți merge la Directia de Agricultură Județeană, ca să nu existe diferențe între ce declarați la DAJ și ce declarați la APIA.

Pasul 3. Depuneți cererea de subvenții la APIA așa cum ați facut-o în fiecare an, cu o singură diferență. Pentru parcelele înscrise în agricultură ecologică și pentru care solicitați compensațiile de mai sus, dvs. sau angajatul APIA care se ocupă de dosarul dvs. veți alege la rubrica “Măsuri de dezvoltare rurală” codul corespunzător măsurii, submăsurii și pachetului pentru care aplicați.

 • Exemplu: A14 = M11_S1_P3 pentru Măsura 11 (agricultură ecologică), submăsura 1 (perioada de conversie), pachetul 3 (livezi).
 • Pentru identificarea exactă a parcelelor e suficientă digitizarea clasică din contul APIA, nu este necesar cadastrul, dar harta parcelei nu trebuie să suporte modificări majore în anii următori, pe perioada de angajament.
 • Odată cu depunea cererii la APIA și bifarea optiunii de solicitare de plăți prin măsura 11, înscrierea în agricultură ecologică este aproape completă. Va urma o inspecție din partea organismului de cerificare care va verifica respectarea condițiilor și regulilor specifice și se va emite un certificat de conformitate/master certificat/certificat de confirmare a conversiei. O copie a acestui certificat va trebui trimisă și la APIA, fie de către OIC, fie de către dvs. pentru a putea deveni eligibil pentru plată.
 • O altă obligație care derivă din înscrierea în agricultură ecologică este aceea de a urma un curs acreditat de agricultură ecologică ca cel de la acestă adresă. Certificatul de absolvire va trebui să îl trimiteți la APIA până la data de 10 octombrie inclusiv a anului în care depuneți prima dată cererea de înscriere în agricultura ecologică.

Dacă doriți să vă înregistrați în agricultura ecologică, vă invităm să vă alăturați grupului de Whatsapp dedicat acestui subiect urmănd acest link de invitație.

Ce presupune angajamentul de practicare a agriculturii ecologice, pe scurt

Ghidul informativ pentru beneficiarii Măsurii 11 – agricultură ecologică, poate fi descărcat de aici (în format pdf)

Pentru o informare completă, vă recomandăm să vizitați secțiunea de agricultură ecologică de pe site-ul MADR (inclusiv paginile din submeniu) și pagina APIA dedicată Măsurii 11.

Accesarea măsurii de finanțare nu obligă fermierul să realizeze o anumită producție sau să comercializeze o cantitate anume, date fiind și riscurile care vin odată cu renunțarea la multe dintre substanțele chimice care se folosesc în agricultura convențională, dar este obligatorie respectarea unor angajamente/regulamente care limitează produsele chimice permise, la cele din următoarele anexe și ele supuse unor condiții și limitări:

 1. ANEXA I: Substanţe active conţinute de produsele de protecţie a plantelor autorizate pentru utilizare în producţia ecologică (pagina 8 din Regulamentul 2021/1165 al CE)
 2. ANEXA II: Îngrăşăminte, amelioratori de sol şi nutrienţi autorizaţi pentru utilizare în agricultura ecologică (pagina 14 din Regulament)

Agricultură ecologică nu este echivalent cu a lăsa culturile la voia sorții. După cum se poate vedea în anexele anterioare, există destul de multe substanțe care sunt permise, cum ar fi produsele pe bază de cupru pe care foarte mulți pomicultori le cunosc și le folosesc: Zeama Bordeleză, Champ 77 și Alcupral, produsele pe bază de sulf, uleiurile horticole de proveniență vegetală si parafinice etc.

Împreună cu alte tehnologii specifice, alegerea unor soiuri rezistente la boli, atenție la sănătatea solului și crearea de ecosisteme funcționale în care prădătorii naturali să nu lipsească, agricultura ecologică este perfect posibilă și profitabilă.

Pe lângă restricțiile privind substanțele chimice folosite, semințele și materialul săditor folosit trebuie să provină tot din agricultură ecologică. În cazul în care nu se găsesc pe piață, organismul de certificare poate să emită o derogare și să permită punctual utilizarea semințelor produse prin agricultură convențională, dar tratamentul semințelor nu trebuie să fie unul neecologic.

Angajamentul de menținere a practicilor de agricultură ecologică, la nivel de suprafață, trebuie asumat pentru o perioada de minimum 5 ani de la data semnării acestuia. Dacă se dorește înstrăinarea/arendarea terenului între timp, angajamentul poate fi transferat cumpărătorului/arendașului, care va avea obligația de a menține terenul în sistemul de agricultură ecologică pe perioada de timp rămasă. Nerespectarea angajamentului atrage după sine obligația de a restitui sumele primite.

Plăţile compensatorii care se acordă beneficiarilor M.11 / agricultură ecologică

Acestea vizează compensarea costurilor suplimentare și a pierderilor de venit rezultate din aplicarea practicilor specifice agriculturii ecologice și se aplică după cum urmează:

Submăsura 1. Plăți compensatorii pentru perioada de conversie (2 ani la culturi anuale, 3 ani la culturi perene)

 • Pachetul 1 – culturi agricole pe terenuri arabile (inclusiv plante de nutreţ) – 293 €/ha/an;
 • Pachetul 2 – legume – 500 €/ha/an;
 • Pachetul 3 – livezi – 620 €/ha/an;
 • Pachetul 4 – vii – 530 €/ha/an;
 • Pachetul 5 – plante medicinale și aromatice – 365 €/ha/an;
 • Pachetul 6 – pajiști permanente:
  • varianta 6.1 (aplicabilă la nivel naţional pe suprafeţe fără angajament M.10) – 143 €/ha/an;
  • varianta 6.2 (aplicabilă în zonele eligibile și numai împreună cu un angajament M.10) – 39 €/ha/an.

Submăsura 2. Plăți compensatorii pentru pentru menţinerea practicilor de agricultură ecologică (cu angajament pentru cel puțin 5 ani):

 • Pachetul 1 – culturi agricole pe terenuri arabile (inclusiv plante de nutreţ)- 218 €/ha/an;
 • Pachetul 2 – legume – 431 €/ha/an;
 • Pachetul 3 – livezi – 442 €/ha/an;
 • Pachetul 4 – vii – 479 €/ha/an;
 • Pachetul 5 – plante medicinale și aromatice – 350 €/ha/an;
 • Pachetul 6 – pajiști permanente:
  • varianta 6.1 (aplicabilă la nivel naţional pe suprafeţe fără angajament M.10) – 129 €/ha/an;
  • varianta 6.2 (aplicabilă în zonele eligibile și numai împreună cu un angajament M.10) – 73 €/ha/an.

 

Vă invităm să vă alăturați comunității noastre de agricultură ecologică pe Whatsapp accesând acest link. Veți găsi acolo peste 1800 de fermieri înscriși în agricultura ecologică, procesatori, ingineri agronomi și specialiști care vă pot răspunde oricărei intrebări pe care o aveți despre sectorul ecologic.

Ne găsiți și pe grupul de Facebook Produse ecologice direct de la producători certificați

Fii primul care adaugă o evaluare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Registrul producatorilor agricoli înregistrați în agricultura ecologică

Peste 13.700 de producători ecologici certificați sau în conversie la agricultura ecologică, din toată țara.

Vezi harta producătorilor ecologici sau descoperă-i mai jos pe site, pe grupul de Facebook sau grupul de Whatsapp.


Registru actualizat pe 5 ianuarie 2024. Pentru date la zi despre certificate, consultați platforma TRACES a Uniunii Europene.

Ce aducem noi în plus? Date de contact pentru peste 4750 de producători ecologici certificați, o prezență mai bună pe Google, promovare pe rețele sociale, grupuri de discuții pentru fermieri și produse adăugate pe site chiar de ei. Dacă ești producător sau procesator ecologic certificat, contactează-ne ca să îți trimitem parola de la contul tău. Cu ajutorul ei îți vei putea actualiza datele de contact și vei putea pune produse pe site.

Vrei să devi fermier ecologic certificat? Citește Ghidul de înregistrare în agricultura ecologică

Produse ecologice certificate

Ești fermier ecologic?