Redirecţionează 3,5 % din impozitul pe venit pentru Asociația "100% pentru mediu". Termenul limită pentru trimiterea declarației la ANAF este 25 Mai. Completează declarația online și ne ocupăm noi de restul, durează 2 minute. Mulțumim!

România, pe locul 5 de la coadă la agricultură ecologică, sub 5% din suprafața agricolă fiind cultivată ecologic

În România, suprafața agricolă reprezintă mai mult de jumătate din suprafața țării. La ce capitole se află România în topuri și la ce capitole suntem codași în UE?

Potrivit datelor înregistrate în cadrul Recensământului General Agricol 2020 desfășurat în toate statele membre, în România, suprafața agricolă reprezintă mai mult de jumătate din suprafața țării.

Chiar dacă în România suprafețele de teren cultivate ecologic au înregistrat o creștere, în continuare sunt înregistrate probleme la acest captiol, astfel încât ponderea eco-agriculturii românești este destul de redusă.

În schimb, țara noastră se clasează pe primul loc în top după numărul de ferme, care înregistra în 2020 aproape o treime din acest acest sector la nivel european, arată datele Institutului Național de Statistică (INS).

  • Locul 5 la suprafața agricolă

În topul suprafețelor agricole din UE, România, cu aproape 12,8 milioane ha (8,1% din suprafața agricolă a UE), se află pe locul cinci, după Franța (27,4 milioane ha, 17,4%), Spania (23,9 milioane ha, 15,2%), Germania (16,6 milioane ha, 10,5%) și Polonia (14,8 milioane ha, 9,4%), fiind urmată de Italia (12,5 milioane hectares, 8%).

  • Locul 1 la numărul de ferme

În UE existau 9,1 milioane de exploatații agricole în 2020, din care aproape o treime (31,8%) erau în România, deși am pierdut aproape un milion de ferme din 2010.

Dimensiunea medie a unei ferme în UE, în 2020, era de 17,4 ha, iar în România, dimensiunea medie a fermei era de 4,42 ha.

  • Locul 4 la producția de cereale

România a realizat, în 2021, 9,3% din producția totală de cereale a UE, fiind pe locul patru în topul general al producătorilor de cereale din Uniunea Europeană, 8% din producția de grâu a UE (locul 4) și 20,3% din producția de porumb a UE (locul 2).

  • Ultimele poziții la agricultura ecologică

Strategia „De la fermă la furculiță” (Farm to Fork) a UE a stabilit un obiectiv ca cel puțin 25% din terenurile agricole ale UE să fie cultivate în mod ecologic până în 2030.

Cu toate că România a înregistrat o creștere a suprafețelor cultivate ecologic, aceasta se află printre cele opt state UE în care ponderea suprafețelor ecologice era sub 5% din suprafața agricolă, fiind pe locul cinci de la ultima poziție, arată europarlamentarul clujean Daniel Buda, prin intermediul unui mesaj publicat pe pagina sa de Facebook.

via Monitorul de Cluj

Vă invităm să vă alăturați comunității noastre de agricultură ecologică pe Whatsapp accesând acest link. Veți găsi acolo peste 1800 de fermieri înscriși în agricultura ecologică, procesatori, ingineri agronomi și specialiști care vă pot răspunde oricărei intrebări pe care o aveți despre sectorul ecologic.

Ne găsiți și pe grupul de Facebook Produse ecologice direct de la producători certificați

Be the first to write a review

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Registrul producatorilor agricoli înregistrați în agricultura ecologică

Peste 13.700 de producători ecologici certificați sau în conversie la agricultura ecologică, din toată țara.

Vezi harta producătorilor ecologici sau descoperă-i mai jos pe site, pe grupul de Facebook sau grupul de Whatsapp.


Registru actualizat pe 5 ianuarie 2024. Pentru date la zi despre certificate, consultați platforma TRACES a Uniunii Europene.

Ce aducem noi în plus? Date de contact pentru peste 4750 de producători ecologici certificați, o prezență mai bună pe Google, promovare pe rețele sociale, grupuri de discuții pentru fermieri și produse adăugate pe site chiar de ei. Dacă ești producător sau procesator ecologic certificat, contactează-ne ca să îți trimitem parola de la contul tău. Cu ajutorul ei îți vei putea actualiza datele de contact și vei putea pune produse pe site.

Vrei să devi fermier ecologic certificat? Citește Ghidul de înregistrare în agricultura ecologică

Produse ecologice certificate

Ești fermier ecologic?