Despre

agriculturaecologica.ro a început ca un jurnal fotografic de agricultură ecologică în care am încercat să surprind aspecte ale vieții la țară în comuna Sinești, județul Vâlcea, creat pentru a completa cele povestite deja pe scoaladepuieti.ro – un “jurnal de livadă” care a început în 2014 și unde puteți urmări povestea înființării unei livezi plecând de la recoltarea semințelor, germinare, producția de portaltoi, altoire, plantare și până la recoltare.

În 2022 am înscris în agricultură ecologică toate livezile înființate în spiritul Școlii de puieți, plecând de la semințe, dar și alte livezi întinerite și foste pășuni transformate în livezi prin altoirea pomilor sălbatici, răsăriți spontan.

Cultiv mai multe soiuri de mere, pere, cireși, vișini, pruni și nuci, dar aproape toate speciile de pomi și-au găsit sau își vor găsi un loc în livadă în viitorul apropiat. Sunt interesat de diversificarea soiurilor din livadă și sunt recunoscător atunci când cineva îmi trimite ramuri altoi din pomi pe care îi cunoaște și îi apreciază. Încerc să am în fiecare an la dispoziție câțiva portaltoi pe care să pun soiuri noi.

Digitalizărea certificatelor de producători ecologici

În ianuarie 2024, plecând de la o sugestie trimisă Ministerului Agriculturii de a înființa un Registru al produselor și producătorilor ecologici care nu s-a materializat în mod satisfăcător, am hotărât să mă apuc să fac chiar eu ceea ce așteptam de la autorități deja de aproape doi ani. Am digitalizat certificatele producătorilor, procesatorilor și distribuitorilor înscriși în agricultură ecologică și am creat un Registru al producătorilor ecologici așa cum mi l-am imaginat eu, dar și hărți ale producătorilor.

Crearea acestei baze de date vine cu o invitație pentru producătorii ecologici certificați de a participa la discuții pe grupul de Whatsapp asociat acestui website pentru a împărtăși din experiențele personale și pentru a ne ajuta reciproc fie cu informații despre tehnologiile de producție folosite, fie despre posibilitățile de comercializare a recoltelor.

Completarea informațiilor deja existente pe site despre producători cu datele de contact ale acestora (telefon sau email) va fi una din principalele preocupări în perioada următoare, de aceea învităm pe oricine poate ajuta să ne scrie pe grupul de Whatsapp de mai sus. Despre procesul de digitalizare a certificatelor ecologice, ce oportunități de promovare deschide și care sunt pașii următori am scris mai mult aici.

Agricultura ecologică, înțeleasă ca o colaborare dintre om și natură, dar și o colaborare mai strânsă între oameni

Îmi doresc, de asemenea, ca prin această pagină să fiu de ajutor celor care doresc să practice agricultura ecologică și au nevoie de sfaturi în legătură cu procedura de înscriere sau tehnologiile ecologice. Nu pot spune că le cunosc pe toate, dar sunt dispus să povestesc despre experiențele trecute și viitoare.

Îmi puteți scrie pe email la ecosemnal@gmail.com sau pe Facebook

Ionuț Părăușanu
0727 769 509

Ești fermier ecologic?