Comisia Europeană a luat decizia de a solicita statelor membre ca până în 2030 să ajungă la un procent de 25% agricultură ecologică

Europarlamentarul român, Daniel Buda, a participat în acest weekend la cea de-a XVIII-a Conferință a Asociației Bioagricultorilor din România Bioterra, organizată la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj.

„Am dezbătut alături de domnul Iuliu Winkler, europarlamentar și domnul Lóránd Fülöp, secretar de stat de la Ministerul Mediului, Apelor și pădurilor, transformarea sectorului agricol. Am vorbit despre oportunitățile și provocările agriculturii ecologice, care nu sunt puține de ambele părți, în așa fel încât să ne putem face cu toții o imagine despre implicațiile acestui tip de agricultură. Securitatea alimentară trebuie să fie privită dintr-un dublu aspect: oamenii au nevoie de alimente atât din punct de vedere cantitativ cât și accesibil ca prețuri. Altfel, prin foamete, se va ajunge la o migrație masivă căreia îi vom face cu greu față, foametea fiind elementul care determină cel mai mult migrația.

Atunci când luăm decizii la nivel european trebuie să luăm în considerare situația socială diferită a oamenilor. Nu toți oamenii își permit în acest moment alimente bio. Noi trebuie să luăm decizii pentru ca oamenii să aibă în primul rând acces la alimente în general, pe piață”, a precizat Daniel Buda.

Liderul PNL Cluj a amintit de faptul că atunci când se discută despre agricultura ecologică, provocare este conștientizarea consumatorului asupra nevoii de a-și cumpăra alimente ecologice, mai exact să înțeleagă faptul că prin unui produs poate cu un leu, doi mai mult, înseamnă un leu în minus la bătrânețe la medicamente. O alimentație sănătoasă înseamnă un corp sănătos.

Comisia Europeană a luat decizia de a solicita statelor membre ca până în 2030 să vină cu un procent de 25% de agricultură ecologică, înțelegând investiția pe termen lung făcută. Din păcate, după cum arată studiile, la nivelul României, cel mai probabil vom reuși să ajungem la un maxim 10%, dacă vom investi 163 mil euro în subvenții. Avem enorm de multe resurse puse la dispoziție de UE de care trebuie să profităm. Uzura umană în sectorul agricol e foarte mare, agricultorii nu au Paște, nu au Crăciun, nu au sărbători. Trebuie să acordăm o atenție deosebită fermierilor și de multe ori le spun colegilor din Parlamentul European că dacă nu ar subvenții în agricultură, totul ar fi un dezastru.
Lumea nu știe câtă muncă e în spatele unui litru de lapte sau a unui kg de carne. De fapt, prin aceste fonduri acordate sectorului agricol investim în întreaga populație. E nevoie de un echilibru între agricultura ecologică, cea convențională și nevoile consumatorilor iar prin evenimentele de acest gen, reușim să aducem împreună idei care să contribuie la atingerea acestui echilibru”, a conchis Daniel Buda.

via Gazeta de Cluj

Be the first to write a review

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Registrul producatorilor agricoli înregistrați în agricultura ecologică

Peste 13.700 de producători ecologici certificați sau în conversie la agricultura ecologică, din toată țara.

Vezi harta producătorilor ecologici sau descoperă-i mai jos pe site, pe grupul de Facebook sau grupul de Whatsapp.


Registru actualizat pe 5 ianuarie 2024. Pentru date la zi despre certificate, consultați platforma TRACES a Uniunii Europene.

Ce aducem noi în plus? Date de contact pentru peste 4750 de producători ecologici certificați, o prezență mai bună pe Google, promovare pe rețele sociale, grupuri de discuții pentru fermieri și produse adăugate pe site chiar de ei. Dacă ești producător sau procesator ecologic certificat, contactează-ne ca să îți trimitem parola de la contul tău. Cu ajutorul ei îți vei putea actualiza datele de contact și vei putea pune produse pe site.

Vrei să devi fermier ecologic certificat? Citește Ghidul de înregistrare în agricultura ecologică

Produse ecologice certificate

Ești fermier ecologic?