Comunicat de presă. AgriculturaEcologica.ro lansează “Registrul produselor și producatorilor agricoli înregistrați in agricultură ecologică”

agriculturaecologica.ro lansează „Registrul produselor și producătorilor agricoli înregistrați in agricultură ecologică”, o inițiativă independentă de promovare a fermierilor ecologici și a produselor acestora, pentru realizarea căruia au fost digitalizate peste 13.000 de certificate ecologice, ale tuturor producătorilor certificați ecologic în 2023.

Prin crearea acestui registru, avem pentru prima dată în fața noastră o imagine fidelă a agriculturii ecologice din România. Aflați rapid cine și ce produce ecologic în orice colț al țării de pe Harta produselor ecologice. Aceasta include toți producătorii ecologici de fructe, legume, lapte (crescători de vaci și oi în sistem ecologic), ouă, miere ecologică și cereale.

Lansarea acestui registru vine împreună cu o invitație pentru producătorii ecologici de a se alătura unui grup de Whatsapp pentru a-și împărtăși experiențele cu tehnologiile ecologice de producție și oportunitățile sau problemele cu care se confruntă. Este în același timp o invitație pentru o colaborare mai strânsă, pentru o abordare comună a promovării produselor ecologice obținute, dar și pentru o reprezentare mai bună a intereselor lor.

Din cauza limitărilor bugetare, finanțarea agriculturii ecologice în PAC 2023-2027 a rămas la același nivel ca în 2014, acoperind doar parțial pierderile de venit și costurile suplimentare suportate de agricultorii ecologici. Astfel, potrivit calculelor oficiale, cultivatorilor de legume și fructe ecologice le este acoperit doar un procent de 55%,  respectiv 45% din pierderile care vin odată cu respectarea angajamentelor de practicare a agriculturii ecologice. În aceste condiții, obiectivul UE de a atinge procentul de 25% agricultură ecologică până în 2030 este în dezacord cu deciziile privind finanțarea.  În prezent, agricultura ecologică în România se practică doar pe 3,5% din suprafața agricolă și nu există nici-o țintă asumată la nivel de țară pentru creșterea acestui procent, ba chiar așteptările sunt ca acest procent să se mențină cel puțin până în 2027. La nivelul UE, potrivt statisticilor oficiale, doar nouă țări din 27 practică agricultura ecologică pe mai puțin de 5% din suprafața agricolă a țării, media fiind de 9,07%.  Țările cu cel mai mare procent de agricultură ecologică sunt: Austria – 25,3%, Suedia – 20,3% și Estonia – 22,4%.

Un alt obiectiv al inițiativei este să sprijine fermierii care doresc să se înscrie în agricultură ecologică, ajutându-i să înțeleagă mai bine care sunt condițiile impuse de angajamentul ecologic, care sunt alternativele pentru protecția plantelor și fertilizare și care sunt opțiunile pentru comercializarea produselor. Procedura de înscriere este descrisă pe site într-un nou ghid, altul decât cel oficial, adaptat la realitățile zilei.

Iată câteva statistici care descriu agricultura ecologică din România în acest moment:

 • Cele mai întâlnite culturi cultivate în sistem ecologic sunt: pășunile, plantele de nutreț, livezile de pruni și meri, grâul, porumbul, mierea și nucile.
 • Jumătate din fermierii ecologici se regăsesc în 10 județe din nord-vestul țării. Sălaj, Satu Mare, Harghia și Cluj sunt în topul județelor cu cei mai mulți producători ecologici.
 • Peste 95% dintre crescătorii de animale în sistem ecologic sunt din partea de nord-vest a țării. Acest lucru se datorează faptului că există procesatori ecologici în zonă.

Tot în sprijinul fermierilor ecologici, site-ul pune la dispoziție date despre toți procesatorii, distribuitorii și exportatorii de produse ecologice certificați. Acest lucru sperăm să îmbunătățească comunicarea și potențialul de comercializare a produselor obținute. O comunicare directă cu consumatorii este de asemenea posibilă prin intermediul site-ului.

Despre inițiator

Părăușanu Ionuț, fermier înscris în agricultură ecologică.
Inițiativa vine în urma unei solicitări oficiale adresate Ministerului Agriculturii de a realiza acest registru încă de acum 2 ani, solicitare care a fost tratată superficial și pusă în practică nesatisfăcător prin aplicația CPAC, care nu conține la această dată decât 55 de producători ecologici, față de 13.000, câți există în realitate.

Vă invităm să vă alăturați comunității noastre de agricultură ecologică pe Whatsapp accesând acest link. Veți găsi acolo peste 1800 de fermieri înscriși în agricultura ecologică, procesatori, ingineri agronomi și specialiști care vă pot răspunde oricărei intrebări pe care o aveți despre sectorul ecologic.

Ne găsiți și pe grupul de Facebook Produse ecologice direct de la producători certificați

5 pe baza 1 evaluări

2 răspunsuri la “Comunicat de presă. AgriculturaEcologica.ro lansează “Registrul produselor și producatorilor agricoli înregistrați in agricultură ecologică”

 1. Ionut te felicit pentru aceasta initiativa si pentru tot ce ai facut pentru a ajunge aici. Eu personal vreau sa stii ca initiativa este geniala si va ajuta clar ca produsele ecologice sa ajunga la consumatorii din Romania. Iar decizia consumatorului de a cumpara mai multe produse certificate ecologic ne va ajuta pe toti, oameni, flora si fauna, pamant, ape si planeta!
  Iti multumesc!

  1. Felicitări Ionuț, știu despre inițiativa ta, dar așa cum ai realizat pana acum, acest gen de agricultură durabilă nu poate fi dezvoltată la nivel național cu ajutorul comisiilor din Parlament, sau a MADR.
   Rămân pe grupul de wa, ca un suport al demersurilor tale pentru promovarea produselor ecologice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Registrul producatorilor agricoli înregistrați în agricultura ecologică

Peste 13.700 de producători ecologici certificați sau în conversie la agricultura ecologică, din toată țara.

Vezi harta producătorilor ecologici sau descoperă-i mai jos pe site, pe grupul de Facebook sau grupul de Whatsapp.


Registru actualizat pe 5 ianuarie 2024. Pentru date la zi despre certificate, consultați platforma TRACES a Uniunii Europene.

Ce aducem noi în plus? Date de contact pentru peste 4750 de producători ecologici certificați, o prezență mai bună pe Google, promovare pe rețele sociale, grupuri de discuții pentru fermieri și produse adăugate pe site chiar de ei. Dacă ești producător sau procesator ecologic certificat, contactează-ne ca să îți trimitem parola de la contul tău. Cu ajutorul ei îți vei putea actualiza datele de contact și vei putea pune produse pe site.

Vrei să devi fermier ecologic certificat? Citește Ghidul de înregistrare în agricultura ecologică

Produse ecologice certificate

Ești fermier ecologic?