Produse ecologice direct de la producător, un vis mai aproape de realitate în urma digitalizării certificatelor ecologice ale producătorilor

Pere din puieții crescuți cu pasiune în Școala de Puieți
Pere din puieții crescuți cu pasiune în Școala de puieți

Sunt Ionut Părăușanu, fermier pomicultor din Sinești, județul Vâlcea, cu o mică pasiune pentru web din care a rezultat și acest website. A început ca un jurnal foto despre activitățile din fermă din 2014 încoace, în paralel cu un alt “jurnal de livadă” pe scoaladepuieti.ro unde povestesc despre creșterea puieților din semințe până la plantarea lor. Au trecut 10 ani de atunci, puieții au crescut, iar livezile rezultate, multe încă neintrate pe rod, au fost înscrise în agricultură ecologică.

Preocuparea pentru comercializarea produselor ecologice obținute m-a determinat în februarie 2022 să trimit un mesaj Ministerului Agriculturii în care am sugerat înființarea unui “Registru al produselor ecologice”. Nu mă așteptam nici măcar să răspundă, dar au răspuns (răspunsul aici) și mi-au comunicat că au solicitat AFIR să extindă aplicația CPAC astfel încât să includă și produsele certificate ecologic. Acum, la aproape doi ani de la acea inițiativă, sunt doar 55 de producători ecologici înscriși în aplicația CPAC, departe de numărul real de aproape 14.000. Șansele de promovare reală prin intermediul aplicației sunt și ele îndoielnice pentru că nu includ nici date de contact ale producătorilor și nici nu apar la căutări în motoare de căutare.

Convins că pot să fac ceva mai bun de atât, plecând de la aceste trei neajunsuri, m-am hotărât să ofer fermierilor înregistrați în agricultură ecologică o șansă reală de promovare prin crearea unui Registru al produselor și producătorilor ecologici în adevăratul sens al cuvântului, care să includă toți fermierii înregistrați, să le dea posibilitatea să-și modifice singuri datele din registru (în limita înscrisurilor de pe certificat) și să poată intra în contact cu clienții direct de pe site sau telefonic.

Abordarea comună a promovării e una din caracteristicile principale ale acestei inițiative, o promovare eficientă cu investiții minime sau chiar zero. Prezența producătorilor pe site nu este și nici nu va fi condiționată de plata unei taxe. E un serviciu gratuit, făcut din pasiune.

Pentru că transparența producătorilor și trasabilitatea produselor trebuie să fie sfântă în acest domeniu, am aplicat aceleași principii și în construirea registrului. Acesta funcționează în prezent ca o bază de date ce conține numele producătorului, adresa de corespondență, repertoriul de produse, organismul de certificare care a emis certificatul și câteva alte detalii pe care inspectorul de certificare a binevoit să le treacă pe certificat. Nu în ultimul rând, baza de date conține și un link la certificat pentru compararea datelor în caz că apar neconcordanțe în timpul procesării datelor. În perioada următoare, unul câte unul, sper că producătorii ne vor trimite datele lor de contact pe grupul de Whatsapp (de preferat) pentru actualizarea paginilor și chiar detalii despre produse și poze din fermă.

Digitalizarea certificatelor producătorilor ecologici aduce mult mai multe beneficii, cum ar fi construirea de hărți ale producătorilor de legume și fructe ecologice, de mare ajutor pentru mărirea listei de clienți pentru orice producător care apare pe hartă, dar și pentru consumatorii care doresc să viziteze și să cumpere direct din ferme.

Crearea unei pagini pe site pentru fiecare producător deschide consumatorilor posibilitatea de a recomanda producătorul, dar și să îl contacteze. Bineînțeles, acest lucru se va întâmpla în măsura în care producătorii vor răspunde invitației de a intra în contact cu noi pentru a completa datele și pentru a le oferi acces la modificarea/actualizarea datelor de pe paginile lor.

Site-ul va afișa mai departe listele de producători în funcție de numărul de recomandări primite de la clienți și în funcție de gradul de completare a profilelor de producători cu date de contact.

Accesul producătorilor la datele lor

Producătorii își pot actualiza datele de contact de pe site intrând în legătură cu noi pe grupul de Whatsapp, pe email la ecosemnal@gmail.com sau la tel 0727769509. Vor primi un username și o parolă pentru autentificarea pe site, cu acces imediat la datele lor. Producătorii care nu se regăsesc deja pe site, înregistrați în agricultură ecologică după crearea acestui registru, vor putea folosi acest formular.

Un grup de Whatsapp pentru toți producătorii ecologici certificați

Lansez cu această ocazie o invitație permanentă producătorilor ecologici să se alăture grupului de Whatsapp asociat acestui website. Voi răspunde acolo la orice întrebări legat de funcționarea platformei și completarea informațiilor. Sper în același timp că va deveni și un grup de discuții pentru împărtășirea experiențelor în domeniu, de la procedura de certificare pentru noii veniți, produse și tehnologii ecologice utilizate și experiența cu desfacerea produselor.

Crearea acestui registru a însemnat un efort considerabil și sper că în continuare se vor alătura inițiativei cât mai mulți producători pentru ca acest efort să fie fructificat cât mai bine, iar visul de a comercializa produsele ecologice direct din poarta fermei să devină realitate pentru cât mai mulți.

Be the first to write a review

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Registrul producatorilor agricoli înregistrați în agricultura ecologică

Peste 13.700 de producători ecologici certificați sau în conversie la agricultura ecologică, din toată țara. Vezi harta producătorilor ecologici sau descoperă-i mai jos pe site, pe grupul de Facebook sau grupul de Whatsapp.


Registru actualizat pe 5 ianuarie 2024. Pentru date la zi despre certificate, consultați platforma TRACES a Uniunii Europene.

Ce aducem noi în plus? Date de contact pentru peste 4750 de producători ecologici certificați, o prezență mai bună pe Google, promovare pe rețele sociale, grupuri de discuții pentru fermieri și produse adăugate pe site chiar de ei. Dacă ești producător sau procesator ecologic certificat, contactează-ne ca să îți trimitem parola de la contul tău. Cu ajutorul ei îți vei putea actualiza datele de contact și vei putea pune produse pe site.

Vrei să devi fermier ecologic certificat? Citește Ghidul de înregistrare în agricultura ecologică

Produse ecologice certificate

Ești fermier ecologic?