Asociația Română a Bioagricultorilor (Bioterra) a organizat conferința sa anuală

Asociația Română a Bioagricultorilor (Bioterra) a organizat, la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj, conferința sa anuală.

Tema principală a conferinței Bioterra a reprezentat-o provocările agriculturii ecologice în contextul noii politici agricole a Uniunii Europene (UE). Jucători importanți ai agriculturii ecologice din Europa, dar și factori de decizie politică și administrativă au fixat viitoarele coordonate de dezvoltare a acestui domeniu în contextul crizelor sanitară, energetică, inflaționistă sau geopolitică.

“Fermierii și știința trebuie să ofere răspunsuri comune la provocările cu care se confruntă agricultura. Conservarea naturii, agricultura și o aprovizionare sigură cu alimente sunt din ce în ce mai imperative. Am atras atenția că, până în 2027, Ungaria va dubla dimensiunea zonelor aflate în cultivare ecologică. Scopul nostru comun este să facem agricultura europeană mai durabilă, mai flexibilă, mai receptivă și mai modernă, deci le vom oferi tot ajutorul fermierilor pentru această lucrare”, a spus ministrul ungar al agriculturii, Istvan Nagy.

Organizație întemeiată de elvețieni

Printre vorbitori din primele secțiuni s-au mai numărat Hunor Kelemen – vicepremier al României, Serghei Minasian – ambasadorul Armeniei în România, europarlamentarii Iuliu Winkler și Daniel Buda, Lorand Fulop – secretar de stat în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cornel Cătoi – rectorul USAMV Cluj, Miklos Nagy – președintele Bioterra, Costin Lianu – președintele Asociației Inter Bio.

Temele abordate au fost Planul Național Strategic 2023-2027, organizarea sistemului de certificare în România, testarea soiurilor de grâu ecologic, cercetări și rezultate în agricultura ecologică, produse de protecție a plantelor și fertilizanți pentru agricultura bio, noua strategie agricolă, legislația ecologică.

Bioterra este o asociație înființată de un grup de fermieri elveţieni din organizaţia Christliche Ostmission care a vizitat România şi a constatat potenţial agricol uriaş, dar și lipsa de capital, infrastructură modernă și pregătire adecvată a agricultorilor. Ei au demarat aici seminarii despre agricultura ecologică pentru gospodari și specialişti.

Numărul membrilor Bioterra a crescut de la câteva sute la 3.000. Bioterra a înființat primul organism local de inspecţie şi certificare a produselor ecologice, Ecoinspect, și organizează saloane ecologice la expozițiile Indagra și Agraria. Asociația este sprijinită de Banca Mondială, USAID, ACD/VOCA, REC, DEFRA, Fundaţia pentru Parteneriat, Avalon, EkoConnect, UKKA.

via Transilvania Business

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *