Redirecţionează 3,5 % din impozitul pe venit pentru Asociația "100% pentru mediu". Termenul limită pentru trimiterea declarației la ANAF este 25 Mai. Completează declarația online și ne ocupăm noi de restul, durează 2 minute. Mulțumim!

Răsadnița pe pat cald

Am început să lucrez la răsadniță pe la sfârșitul lunii februarie, cu pauze atunci când timpul nu mi-a permis să lucrez afară.  Am început prin săparea gropii pentru bălegar, de adâncimea uni hârlete. Am pus bălegar viu și apoi un tras înapoi pământul, dar am căutat ca stratul să fie mai subțire. Își va îndeplini rolul de încălzire, așazisa răsadniță pe pat cald, dacă va fermenta.

Pat cald pentru răsadniță
Pat cald pentru răsadniță

Apoi am cernut pământul în care vor crește răsadurile de legume. Am folosit plasă de pânză, de genul celei care se folosește la constucții pentru tencuieli, peste izolația de polistiren. Nu am avut altceva prin curte, de sârmă, și m-am grăbit să pun semințele în pământ pentru că le aveam de câteva zile la înmoi în apă și semințele de roșii încolțiseră deja. Plasa am pus-o pe un cadru de lemn, deasupra roabei.

Am folosit mraniță, bălegar foarte vechi, de mai bine de 25 de ani, de pe locul de unde ducea fostul CAP bălegarul.

Cernerea pământului
Cernerea pământului

Apoi am trecut la semnănatul propriuzis. Am umplut tava cu pământ reavăn, l-am tasat puțin cu degetele, apoi am distribuit semințele și am acoperit cu un al doilea strat de pământ.

Pentru că le-am avut la înmoi, au fost mai greu de desprins unele de altele. Am folosit un dispozitiv micut, cel verde din poză, și vârful unui pix pentru distribuirea lor. Le-am pus câte una sau câte două în fiecare alveolă, după cum am avut semințe.

Am avut la dispoziție 50 de tăvi alveolare a câte 70 de celule cu un volum de 50 ml fiecare celulă. Așa am putut să calculez și de cât pământ am nevoie și dimensiunile viitoarei răsadnițe.

Am pus roșii în cea mai mare parte, din soiurile Oxheart și Ruxandra; ardei gogoșar din soiurile Vlad și Ștef, ardei capia Dumbo și Elefant; ardei gras și vinete din soiurile Alexandra și Pana corbului.

Semințe
Semințe

Am întins tăvile pe iarbă, provizoriu, pentru că nu terminasem încă de pregtit patul pentru răsadnită. A plouat cu câteva zile în urmă și era pământul moale. Câteva zile chiar le-am acoperit cu folie și un covor deasupra.

Semănat
Semănat

Până când am terminat de semănat în toate tăvile și pus totul la punct au trecut câteva zile bune. Am avut parte și de zile însorite, călduroase, ceea ce a făcut munca afară mai frumoasă. Albinele au ieșit și ele să cerceteze.

Albine la mălai
Albine la mălai

Pisicul a venit să verifice cum merge treaba și a ștampilat câteva alveole în semn că aprobă ce fac eu acolo.

Pisic
Pisic

Nu mi-au ajuns tăvile pentru câte semințe am avut, așa că am mai făcut o răsadniță separată, direct pe pământ, în continuarea celelei pentru tăvi. Le-am separat ca să văd cum merg semințele în fiecare din ele. Dacă o duc mai bine în tăvi sau direct în pământ.

Cum se și vede în poză, am folosit ca suport pentru folie câțiva lanți de lemn. Nimic complicat. Apar însă probleme atunci când plouă și se lasă folia peste răsaduri. Am rezolvat problema mai târziu cu alte lemne întinse peste cadrul făcut acum, sub folie.

Răsadniță
Răsadniță

Rezultatul final a fost următorul. Câteva tăvi care n-au mai încăput le-am luat în casă.

Am folosit folie dublă, dar fără spațiu de aer intre cele două straturi. Ideal, pentru o izolare termică mai eficientă, ar trebui să existe un spatiu aerat, prin care aerul să circule.

Răsadniță
Răsadniță

Totul a fost gata pe 16 martie, dar nu am lucrat în fiecare zi și nu de dimineața până seara.

Be the first to write a review

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Registrul producatorilor agricoli înregistrați în agricultura ecologică

Peste 13.700 de producători ecologici certificați sau în conversie la agricultura ecologică, din toată țara.

Vezi harta producătorilor ecologici sau descoperă-i mai jos pe site, pe grupul de Facebook sau grupul de Whatsapp.


Registru actualizat pe 5 ianuarie 2024. Pentru date la zi despre certificate, consultați platforma TRACES a Uniunii Europene.

Ce aducem noi în plus? Date de contact pentru peste 4750 de producători ecologici certificați, o prezență mai bună pe Google, promovare pe rețele sociale, grupuri de discuții pentru fermieri și produse adăugate pe site chiar de ei. Dacă ești producător sau procesator ecologic certificat, contactează-ne ca să îți trimitem parola de la contul tău. Cu ajutorul ei îți vei putea actualiza datele de contact și vei putea pune produse pe site.

Vrei să devi fermier ecologic certificat? Citește Ghidul de înregistrare în agricultura ecologică

Produse ecologice certificate

Ești fermier ecologic?