România are nevoie de o rețea de consultanță și agendă de cercetare dedicate agriculturii ecologice

Aceasta a fost concluzia seminarului național organizat, în data de 28 mai a.c. de Asociația Inter-Bio în parteneriat cu USH Pro Business, Bio Concept Valea Prahovei și Universitatea Spiru Haret, eveniment în cadrul proiectului european OrganicTargets4EU vizând dezvoltarea accelerată a agriculturii ecologice prin informații și cunoștințe.

Seminarul a avut în componență 3 sesiuni

  • Servicii de consultanță în agricultura ecologică;
  • Agenda strategică de cercetare și inovare pentru produse ecologice și agroecologice
  • Platforma de cunoștințe privind fermele ecologice – în cadrul cărora au fost analizate următoarele aspecte:

– Evaluarea AKIS organic la nivel național (sisteme de cunoștințe și inovare în agricultura organică)

– Situația actuală servicii de consiliere oficială/instituțională din sectorul public. Servicii private, părți interesate din sectorul privat. Resurse.

– Viitorul – care ar fi stare viabilă/realistă a unui AKIS organic și cum se ajunge acolo

– Parcurgerea și dezbaterea pe domenii SRIA – organic (Agenda strategică de cercetare și inovare)

– Andosarea (susținerea) prin vot a unor priorități specifice agendei SRIA organic

– Introducere în platforma de cunoștințe privind fermele ecologice și reacții/ propuneri privind utilizarea ei https://organic-farmknowledge.org/discussion

– Lucru în grup privind atractivitatea și modul de utilizare a plaformei

Pe lângă concluzia principală au fost identificate mai multe soluții de dezvoltare accelerată a unei rețele de consultanță  dedicată agriculturii ecologice precum și jaloanele unei agende de cercetare SRIA pentru acest domeniu.

De asemenea a fost prezentată platforma Organic Farm Knowledge, dezvoltată de (Research Institute of Organic Agriculture (FIBL), accesibilă gratuit în limba română

„În ciuda unei anumite inerții în a dezvolta acest tip de consultanță, este evident că fermierii în domeniul ecologic au nevoie de o rețea formată din mai multe categorii de specialiști dată fiind transdisciplinaritatea acestui tip de consultanță. Fermierii au nevoie de consiliere în domeniul științelor agroalimentare ale mediului dar și din domeniul inovării, economiei, finanțării, comerțului, marketingului, branding-ului,  tehnologiei informațiilor și mai ales au nevoie ca acestea să fie integrate la nivel regional. Este clar că acest AKIS organic este cheia dezvoltării acestei piețe pentru că va stimula atât producția cât și consumul și suntem optimiști că vom reuși să conturăm o rețea cât mai consistentă, fapt pentru care așteptăm cu interes ca cei care au dorința să profeseze în acest domeniu să ni se adreseze pentru informații suplimentare” a declarat Costin Lianu – Președinte Inter-Bio

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului european de cercetare OrganicTargets4EU (ID 101060368) proiect ce are ca obiectiv general sprijinirea atingerii obiectivelor organice F2F. Bazat pe evaluarea factorilor cheie și a blocajelor care afectează dezvoltarea sectorului ecologic, proiectul facilitează un proces multi-actor pentru a crea o serie de scenarii posibile pentru atingerea obiectivelor și elaborează recomandări de politică pentru PAC (Politici Agricole Comune), regulamentul UE privind produsele ecologice, planurile de acțiune ecologice ale UE și naționale; Orizont Europa și legislația orizontală privind inputurile, achizițiile publice etc., care acoperă întregul spectru de teme ale proiectului.

Vă invităm să vă alăturați comunității noastre de agricultură ecologică pe Whatsapp accesând acest link. Veți găsi acolo peste 1800 de fermieri înscriși în agricultura ecologică, procesatori, ingineri agronomi și specialiști care vă pot răspunde oricărei intrebări pe care o aveți despre sectorul ecologic.

Ne găsiți și pe grupul de Facebook Produse ecologice direct de la producători certificați

Fii primul care adaugă o evaluare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Registrul producatorilor agricoli înregistrați în agricultura ecologică

Peste 13.700 de producători ecologici certificați sau în conversie la agricultura ecologică, din toată țara.

Vezi harta producătorilor ecologici sau descoperă-i mai jos pe site, pe grupul de Facebook sau grupul de Whatsapp.


Registru actualizat pe 5 ianuarie 2024. Pentru date la zi despre certificate, consultați platforma TRACES a Uniunii Europene.

Ce aducem noi în plus? Date de contact pentru peste 4750 de producători ecologici certificați, o prezență mai bună pe Google, promovare pe rețele sociale, grupuri de discuții pentru fermieri și produse adăugate pe site chiar de ei. Dacă ești producător sau procesator ecologic certificat, contactează-ne ca să îți trimitem parola de la contul tău. Cu ajutorul ei îți vei putea actualiza datele de contact și vei putea pune produse pe site.

Vrei să devi fermier ecologic certificat? Citește Ghidul de înregistrare în agricultura ecologică

Produse ecologice certificate

Ești fermier ecologic?