Sigla națională „ae” va putea fi folosită doar pentru produsele care provin din agricultura ecologică din România

Sigla „ae” va putea fi folosită doar pentru produsele care  “provin din agricultura ecologică din România sau conțin ingrediente care provin din agricultura ecologică din România”. Este un proiect de ordin care se află în acest moment în dezbatere publică pe site-ul MADR.

Această decizie va contribui la o identificare mai bună a produselor ecologice locale în contextul în care produsele ecologice din import au o prezență dominantă în supermarketuri. În același timp, fermierii români ajung să își vândă producția ecologică la prețuri comparabile cu cele din agricultura convențională.

Salutăm această decizie a MADR și apreciem că trebuie urmată și de altele care să înlesnească accesul produselor ecologice locale în supermarketuri, din mai multe motive:

  1. Produsele ecologice locale au de parcurs un drum mult mai scurt până la consumator, ceea ce înseamnă că se consumă mult mai puțin combustibil și se generează mai puține gaze cu efect de seră.
  2. Fructele și legumele ecologice locale au capacitatea de a-și atinge potențialul maxim nutritiv nu doar pentru că sunt cultivate fără pesticide sau îngrășăminte sintetice, dar și pentru că sunt mai proaspete decât cele din import și nu sunt culese înainte de vreme pentru a rezista transportului, cum se întâmplă uneori.
  3. Cumpărarea de alimente produse local contribuie la bunăstarea fermierilor și creează locuri de muncă pentru localnici, atât în cadrul fermelor, cât și în sistemele locale de procesare și distribuție. Banii rămân în economia locală.

Consumul de produse cu sigla națională “ae”, deci produse ecologice locale, are avantaje pentru mediu, pentru consumator și pentru economia locală.

Provocările cu care se confruntă fermierii ecologici români sunt de mai multe tipuri, dar poate cea mai importantă, cu potențial de a crește cantitatea de produse ecologice autohtone pe piață, este crearea legăturilor dintre fermieri, procesatori și distribuitori.

Ministerul Agriculturii poate deveni un actor extrem de important în crearea acestor legături prin menținerea unui registru public al produselor ecologice pentru care s-a aprobat utilizarea siglei “ae” care să conțină datele de contact ale operatorilor ecologici, localizare geografică, culturi, producții estimate în cazul fermierilor și repertoriu de produse în cazul procesatorilor.

Propunem, în plus, ca odată cu completarea cererii de utilizare a siglei naționale “ae”, fermierii să aibă aibă posibilitatea de a transmite printr-un formular online și alte informații de interes pentru consumatori și procesatori. Informații ca “descrierea produsului” sau pagini web. Utilizarea unui formular online, în locul unei cereri scrise, poate simplifica atât procesul de depunere a cererii, cât și crearea registrului produselor.

Ordinul stabilește regulile de utilizare a logo-ului ”ae”, inclusiv cerințele pentru obținerea aprobării, afișarea logo-ului pe ambalaje și etichete și utilizarea acestuia în scopuri informative și publicitare.

Pentru a putea folosi aceast logo, operatorii de produse ecologice trebuie să fie certificați de un organism de control acreditat pentru a putea utiliza logo-ul “ae”, care va putea fi utilizat și în scopuri informative și publicitare, dar numai pentru a promova produsele ecologice.

Logo-ul “ae” este proprietatea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și va putea fi utilizat numai cu aprobarea Ministerului, conform procedurilor stabilite prin acest act și numai după obținerea certificării din partea unui organism de control acreditat și aprobat de MADR

În acest fel, se arată în textul proiectului de ordin, se urmărește, de asemenea, protejarea consumatorlori de afirmații false sau înșelătoare cu privire la produsele ecologice.

Pentru a obține dreptul de utilizare a siglei ”ae”, operatorii sau grupurile de operatori trebuie să își desfășoare activitatea în domenii de producție, de pregătire, prelucrare,  distribuție, introducere pe piață sau export și să fie înregistraţi la direcțiile pentru agricultură județene sau la cea a municipiului București.

Sigla ”ae” va fi compusă dintr-un cerc alb de fundal, cu contur negru, în centrul căruia va fi situată abrevierea ”ae” a denumirii ”agricultura ecologică”, litera ”a” (minuscul) de culoare neagră 100% şi litera ”e” (minuscul) de culoare verde. Aceste două litere vor avea desenată deasupra lor o frunză stilizată de culoare verde.

Conform documentului, sintagma ”Agricultura ecologică” va fi scrisă cu majuscule, cu fontul Futura Bold şi dispus sus, pe circumferinţa cercului, central faţă de axul vertical, având culoarea neagră 100%. Tot pe circumferinţa cercului alb, în interior, pe axul transversal, vor fi desenate două grupuri a câte 15 segmente de raze, poziţionate opus, unul în dreapta şi celălalt în stânga, de culoare neagră 100%.

Logotipul ”ae”, va mai avea înscris cuvântul “certificat” cu litere majuscule şi cu acelaşi caracter de literă Futura Bold, pe circumferinţa cercului alb, 8 diametral opus faţă de înscrisul ”agricultura ecologică”, sub grupul de litere ”ae” şi de culoare neagră 100%.

Logotipul ”ae” se tipăreşte în două culori, negru 100% şi verde pantone 360 C, pentru un tipar cu culori speciale, iar pentru un tipar în policromie, în 3 culori, Black = 100% (negru), verde compus din Cyan = 71% şi Yellow = 87%. De asemenea, diametrul logotipului nu va putea fi mai mic de 15 mm.

Vă invităm să vă alăturați comunității noastre de agricultură ecologică pe Whatsapp accesând acest link. Veți găsi acolo peste 1800 de fermieri înscriși în agricultura ecologică, procesatori, ingineri agronomi și specialiști care vă pot răspunde oricărei intrebări pe care o aveți despre sectorul ecologic.

Ne găsiți și pe grupul de Facebook Produse ecologice direct de la producători certificați

Fii primul care adaugă o evaluare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Registrul producatorilor agricoli înregistrați în agricultura ecologică

Peste 13.700 de producători ecologici certificați sau în conversie la agricultura ecologică, din toată țara.

Vezi harta producătorilor ecologici sau descoperă-i mai jos pe site, pe grupul de Facebook sau grupul de Whatsapp.


Registru actualizat pe 5 ianuarie 2024. Pentru date la zi despre certificate, consultați platforma TRACES a Uniunii Europene.

Ce aducem noi în plus? Date de contact pentru peste 4750 de producători ecologici certificați, o prezență mai bună pe Google, promovare pe rețele sociale, grupuri de discuții pentru fermieri și produse adăugate pe site chiar de ei. Dacă ești producător sau procesator ecologic certificat, contactează-ne ca să îți trimitem parola de la contul tău. Cu ajutorul ei îți vei putea actualiza datele de contact și vei putea pune produse pe site.

Vrei să devi fermier ecologic certificat? Citește Ghidul de înregistrare în agricultura ecologică

Produse ecologice certificate

Ai nevoie de ajutor?