La Iepuran

Iepuranul este o poieniță relativ mică, departe de sat, unde a avut conac un străbunic înainte de colectivizare. Mi-am petrecut aici câteva veri văzând de vite, începând cu vârsta de 6 ani. Spun părinții că n-am mai vrut să mă duc la grădiniță în ultimul trimestru și m-am dus cu bunica cu vitele în această poiană. Aveam cabană și stăteam inclusiv nopțile. A fost prima ieșire mai serioasă în mijlocul naturii. Imi amintesc cu placere de acest loc și îl vad întotdeauna prin ochii copilului din mine.

 

Iepuran
Iepuran

Am mers spre Iepuran trecând prin alte păduri și poieni, lăsând în urmă ultima casă locuită, încă neelectrificată. Nu departe, o turmă de purcei căuta viermișori și ghindă pe sub frunzele din pădure.

Purceluși
Purceluși

Ascunsă în pădure, am descoperit și o fântână cu cumpănă pe care nu o știam.

Fântâna cu cumpănă
Fântâna cu cumpănă

Am mers o bucată de vreme prin fânețe foarte mari, cum numai într-un an ploios poți să vezi.

Fânețe
Fânețe

Apoi am coborât spre Iezer. Un fir de apă care devine serios doar vara, când plouă torențial, iar in restul anului curge modest și chiar deloc spre mijlocul verii.

Iezerul
Iezerul

Iezerul e alimentat de mai multe pârâiașe, printre care si acesta, care vine de la Fântâna Rece. Am baut de multe ori apă de la acest țuțur, în special primăvara devreme.

La țuțur
La țuțur

Iată și Fântâna Rece. Nu i se spune degeaba așa. Îmi amintesc când veneam cu sticla să iau apă de băut și trebuia să schimb mâna cu care o umpleam pentru că nu mai puteam să o țin în apa, atât de rece mi se părea.

Izvorul rece
Izvorul rece

Am ajuns apoi la copacul cel gros. Cel mai gros din împreșurimi. Este o gârniță, rudă a stejarului. L-am pus pe tata să o ia în brațe ca să poată fi apreciate mai ușor dimensiunile. A avut marele noroc, această gârniță, să nu fie foarte bună pentru construcții și să își înfigă rădăcinile lângă un izvor.

La copacul gros
La copacul gros

Cam pe aici aveam oborul vacilor.

Fânețe
Fânețe

Un fluture de pădure..

Fluture de pădure
Fluture de pădure

Am găsit și fragi.

Fragi
Fragi

Și bureți galbeni.

Gălbiori
Gălbiori

Și un pat de mușchi pentru clătorii obosiți.

Mușchi
Un pat de mușchi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.