Ce ne-a ieșit bine în 2013

Printre alte lucruri care ne-au ieșit bine în 2013 a fost grătarul ăsta, făcut pe jarul de la cazan. A fost un an bun și pentru prune, așadar țuică, dar și pentru mere, din care am încercat pentru prima dată să facem suc de mere.

La cazan
La cazan

Cazanul își justifică existența prin faptul că avem foarte mulți pruni moșteniți, să zicem. Nu sunt amator al băuturii și am să încerc să înclin balanța spre sucuri. Deocamdată am reușit să facem sucul de mere, despre care am povestit în 2014 aici.Mai târziu am luat și un tocător de mere.

Suc de mere
Suc de mere

Tot în 2013, rafturile cu mere arătau ca mai jos. Încăperea are perete comun cu grajdul vacilor și cred ca a beneficiat în felul acesta de o sursă de căldură suficientă cât să nu înghețe merele pe ger puternic. În iarna 2015-2016, după ce am mutat vacile în alt grajd, au înghețat. Trebuie să le mutăm cuibul în beciul casei, unde e mai cald, și mă gândesc să le depozităm direct în lăzile de transport, stivuite. Scriu asta ca un reminder să “bugetez” costul lăzilor anul acesta.

Suc de mere
Suc de mere

A fost an bun și pentru fasole, cred că am făcut aproape un sac de boabe dintr-o suprafață destul de mică cultivată, dar nu la fel de bun pentru ardei, vinete și roșii, pe care seceta și proasta alegere a terenului pentru grădina le-a compromis.

Aș trece tot la lucrurile bune și un heleșteu făcut undeva la capătul unui teren arabil pe care puneam până de curând ori grâu, ori porumb. În același an, 2012 dacă nu mă înșel, s-a gândit tata să pună nuci pe el, cândva foarte devreme în primăvară. S-au uscat toți cu excepția a 7 dintre ei. Anul următor s-au uscat și aceia. Nu am fost acasă, nu știu cum s-a procedat și de ce a fost un eșec, dar cred ca au fost mai multe probleme, inclusiv anul secetos.

Livada de nuci
Livada de nuci

Heleșteul o șă fie bun în anii ce urmează pentru irigarea terenului, pentru că in toamna anului trecut, 2015, am pus din nou pomi pe partea colinară a terenului. Am scris despre noua livadă aici. Pe partea de jos, plană și mai aproape de sursa de apă, mă gândesc să punem arbuști fructiferi: zmeur, coacăz, afin canadian, poate și oleacă de lavandă.

Heleșteu
Heleșteu

Pomii din spatele casei, o tânără livadă mixtă de meri, peri, gutui și pruni a făcut primele fructe. Pomișorii au fost puși în 2011.

Livada
Livada

One thought on “Ce ne-a ieșit bine în 2013

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.