Cea de-a doua ediție a Festivalului European BIO și al Tradițiilor Locale, va avea loc între 6 și 8 septembrie la Ibănești, județul Mureș.
Evenimentul coincide cu luna în care Uniunea Europeană sărbătorește Agricultura Ecologică și promite o călătorie fascinantă în lumea produselor BIO și a tradițiilor autentice europene.
Pe lângă o gamă variată de produse naturale, festivalul oferă celor prezenți oportunitatea de a admira costume populare din diverse regiuni ale României și ale țărilor participante. Atmosfera va fi animată de prezentări ale produselor BIO și spectacole culturale, care se vor desfășura zilnic pe scena festivalului.
Din partea Asociației Comunelor din Valea Gurghiului, Valentin Marin Iacob, primar al comunei Hodac:
Sper ca prin acest festival o să fie promovată agricultura ecologică care cu siguranță se află prezentă și aici pe Valea Gurghiului. Personal cunosc câțiva fermieri care fac agricultură ecologică, atât vegetală cât și în creșterea animalelor și în apicultură… și mâncarea ecologică o să fie viitorul omenirii, pentru sănătatea oamenilor.
La ediția din acest an, Polonia este țara invitată de onoare. Aceasta va fi prezentă cu o suită de peste 20 de companii BIO, 9 corturi tematice și 6 bucătari talentați, care vor delecta publicul cu preparate tradiționale poloneze, toate certificate BIO.
Lor li se vor alătura fermieri și procesatori de produse ecologice din Italia, Austria, Cehia, Slovacia, Lituania, Ungaria, Bulgaria, Grecia, Republica Moldova, Georgia, Ucraina și, bineînțeles, România.
Festivalul European BIO este organizat de Asociația BIO România, în parteneriat cu Polska Ecologica, Prefectura Mureș, Consiliul Județean Mureș, Asociația Comunelor din Valea Gurghiului, precum și cu sprijinul sponsorilor și expozanților.
Programul festivalului
Joi, 5 septembrie 2024
Orele 15:00 – Conferința Internațională cu tema: ”Planul European de Acțiune pentru Agricultura Ecologică – Inițiative de succes”;
Orele 17:30 – Desfășurarea a 5 seminare-workshop care acoperă toate categoriile de fermieri, procesatori, certificare și cercetare în domeniul bio;
Orele 19:30 – Cină festivă tradițională românească.
Vineri, 6 septembrie 2024
Orele 10:30 – Ceremonia oficială de deschidere a Festivalului în prezența oficialităților;
Orele 11:00 – Inaugurarea pavilionului național al Poloniei în calitate de Guest Country;
Orele 11:30 – Vizita oficială a pavilioanelor naționale ale țărilor prezente la festival.
Pe tot parcursul zilei, vor alterna prezentările produselor bio ale expozanților și sponsorilor prezenți la eveniment, cu prezentări ale tradiției și folclorului din unele țări europene prezente la festival.
Orele 19:30 – Masă tradițională românească.
Sâmbată, 7 septembrie 2024
Orele 9:00 – 12:30 – Vizite fermieri bio și obiective turistice din Valea Gurghiului;
Pe scena festivalului vor avea loc prezentări ale produselor bio prezente la festival care vor alterna cu momente cultural-artistice tradiționale ale unor țări prezente la festival;
Evaluarea produselor participante la concursul ”Cel mai bun produs bio al festivalului” pe diferite categorii de alimente și băuturi bio;
Orele 19:30 – Masă tradițională poloneză.
Duminică, 8 septembrie 2024
Orele 12:30 – Decernarea premiilor pentru ”Cel mai bun produs bio al Festivalului”, pe diferite categorii de alimente și băuturi bio;
Orele 15:30 – Închiderea oficială a Festivalului European BIO, ediția 2024.
Vezi Programul Festivalului European Bio (PDF)
Informaţii suplimentare pot fi solicitate la adresa de email: marketing@bio-romania.org
Vă invităm să vă alăturați comunității noastre de agricultură ecologică pe Whatsapp accesând acest link. Veți găsi acolo peste 1800 de fermieri înscriși în agricultura ecologică, procesatori, ingineri agronomi și specialiști care vă pot răspunde oricărei intrebări pe care o aveți despre sectorul ecologic.
Ne găsiți și pe grupul de Facebook Produse ecologice direct de la producători certificați