De la semințe și răsad, până la sucul de roșii ecologic

Anii secetoși sunt buni pentru roșii în condițiile în care există posibilitatea de a iriga cultura. Nu mai apar atât de multe boli, iar stropirile pot fi reduse la minim, doar cu produse pe bază de cupru care sunt permise și în agricultura ecologică.

2017 a fost primul an în care am produs atât de mult răsat în ideea că o recoltă prea mare nu e de speriat pentru că nu are cum să se strice dacă fac suc de roșii. N-am vândut prea multe roșii proaspete pentru că s-au făcut și pe la oameni prin grădini, nici nu am plecat cu ele de acasă, dar le-am tocat cu un tocător de mere (din inox), le-am fiert în tuci la foc de lemne și am băgat sucul de roșii rezultat în pungi bag in box. Am făcut aproximativ 250 de pungi. Pentru că le-am umplut mai mult, aproape de forma de balon și nu de pătrat (cutie), în pungi au intrat în medie 12 litri, deci vreo trei tone de suc de roșii.

Am ales cotoare și eventuale părți stricate, apoi am tocat totul prin tocătorul de mere, de acolo direct în tuci pe foc. După ce fierbe puțin se poate lua de pe foc și stricura prin sită astfel încăt să separăm sâmburii și semințele. Dacă sunt lăsate sunt șanse mari să blocheze robinetul pungilor bag-in-box și să trebuiască să tăiați punga ca să scoateți sucul. După stricurare prin sită, zgăcinată puțin, sucul se mai fierbe puțin și apoi se pune în pung.

Am înțeles de la alții că e o idee bună ca semințele și pieile să fie alese de restul pastei înainte de fierbere, când roșiile sunt crude încă, ca să nu schimbe gustul sucului, dar asta ar fi presupus existența unui storcător pe care nu l-am avut și nici nu mi-am permis întârzierea procesului. Mie mi-a plăcut foarte mult ce a ieșit ținând cont că am plecat de la ideea de a face pentru consum propriu și apropiați, oameni care ne mai ajută la muncă etc., dar sunt sigur că se putea și mai bine, chiar pentru vânzare.

Am avut două soiuri de roșii, Ruxandra ți inimă de bou. De fapt trei soiuri pentru că inima de bou a fost și în varianta roz și în varianta roșu.

Vinete și ardei am pus mai puține, dar suficiente cât să facem stoc de zacuscă pentru câțiva ani.

Ca să mă asigur că sunt sterilizate, am umplut borcanele cu zacusca fierbinte, apoi am pus imediat capacul. Pungile bag-in-box se umplu la fel, cu sucul de roșii fierbinte, undeva la 80 de grade Celsius, poate chiar 75.  Dacă lichidul e prea fierbinte, peste 80 de grade, punga se zbârcește și are un aspect mai neplăcut. Despre materialele din care sunt făcute pungile, în special stratul interior care intră în contact cu lichid fierbinte, am înțeles că este o polietilenă de uz alimentar.

 

Be the first to write a review

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Registrul producatorilor agricoli înregistrați în agricultura ecologică

Peste 13.700 de producători ecologici certificați sau în conversie la agricultura ecologică, din toată țara.

Vezi harta producătorilor ecologici sau descoperă-i mai jos pe site, pe grupul de Facebook sau grupul de Whatsapp.


Registru actualizat pe 5 ianuarie 2024. Pentru date la zi despre certificate, consultați platforma TRACES a Uniunii Europene.

Ce aducem noi în plus? Date de contact pentru peste 4750 de producători ecologici certificați, o prezență mai bună pe Google, promovare pe rețele sociale, grupuri de discuții pentru fermieri și produse adăugate pe site chiar de ei. Dacă ești producător sau procesator ecologic certificat, contactează-ne ca să îți trimitem parola de la contul tău. Cu ajutorul ei îți vei putea actualiza datele de contact și vei putea pune produse pe site.

Vrei să devi fermier ecologic certificat? Citește Ghidul de înregistrare în agricultura ecologică

Produse ecologice certificate

Ești fermier ecologic?