Conversia sau convertirea la agricultură ecologică?

În practica actuală, pentru a putea vinde produse certificate ecologic, purtătoare de etichetă ecologică, e nevoie să fii certificat de unul dintre organismele de inspecție și certificare listate pe site-ul MADR, acreditate și ele, la rândul lor, de RENAR (Asociaţia de Acreditare din România). Cum un fermier își poate pierde certificarea în urma unei inspecții, la fel […]

Ferma ecologică, în viziunea mea

Din mulțimea de principii ecologice, lucruri de facut sau de nefăcut într-o fermă ecologică, sunt câteva care pot să-ți aducă certificarea ecologică, dar sunt și altele, extra, care pot să-ți aducă satisfacție sufletească sau respectul clientului. Cea mai mare parte a organismelor de certificare dau derogări atunci când un criteriu nu poate fi îndeplinit de catre fermier. Poți, de exemplu, să […]

Îndrumar de practici tradiționale şi ecologice în legumicultura ecologică

Spuneam în articolul anterior că am primit, în urma participării la cursul de operator în ferme ecologice mixte, mai multe materiale informative, unul din ele, trimis pe email de catre dl. Aurel Petruș, a fost un Îndrumar de practici tradiționale şi ecologice în legumicultura ecologică realizat de Rodica Badea, Sorin Liviu Ştefănescu și Monica Dumitraşcu. Documentul PDF conține peste 150 […]

Începutul

Atunci când vrei să spui ceva și nu știi cum să începi, o poză ajută foarte mult. Vorbește ea puțin și apoi eu. Astazi a fătat Lola și a făcut doi viței. Lola e prima vacă bălțată româneasca din gospodăria noastră. Încă nu îndrăznesc să îi spun fermă pentru ca nu trăim de pe urma ei, dar transformarea […]

La Iepuran

Iepuranul este o poieniță relativ mică, departe de sat, unde a avut conac un străbunic înainte de colectivizare. Mi-am petrecut aici câteva veri văzând de vite, începând cu vârsta de 6 ani. Spun părinții că n-am mai vrut să mă duc la grădiniță în ultimul trimestru și m-am dus cu bunica cu vitele în această poiană. […]