Un singur bazin cu plutitor “dictează” nivelul apei în toate adăpătorile care sunt conectate la el. Așa funcționează adăpătorile cu nivel constant. Nu am găsit de cumpărat ceva similar, ci doar adăpători cu clapetă. Pentru că nu avem presiune mare la apă (nu vine de la rețea, ci dintr-un bazin) cele cu clapetă nu ar funcționa prea bine.
M-am apucat de confecționat adăpători, dar și bazinele pentru plutitori. Am avut nevoie de 4 bazine cu plutitori pentru că am avut 4 niveluri diferite, grajdul fiind construit pe toată lungimea lui cu o mică pantă.
Cu această ocazie am făcut și un dispozitiv pentru îndoit foi de tablă, după un modele găsite pe internet, ca acesta. L-am montat pe un șasiu ca să nu se miște din loc pentru că foaia de tablă fiind de 2 mm și lățime mai măricică, e nevoie de oleacă forță și un cadru stabil.
Un furtun de la sursa de apă trebuie să ducă în robinetul cu plutitor, iar din bazinul cu plutitor pleacă o coloană care se ramnifică printr-un furtun flexibil către fiecare adăpătoare, fără alți robineți decât cel de la capăt, pentru golirea instalației. De coloana principală, furtunele flexibile se leagă prin coliere de branșare.
Nivelul apei va fi același în toate adăpătorile, care trebuie fixate exact unde trebuie, să fie stabile și solide, ca să nu le miște vacile.
Văcuțele au apreciat că acum vor avea tot timpul apă la bot, iar noi am apreciat că e mai puțină muncă la adăpat.
Vă invităm să vă alăturați comunității noastre de agricultură ecologică pe Whatsapp accesând acest link. Veți găsi acolo peste 1800 de fermieri înscriși în agricultura ecologică, procesatori, ingineri agronomi și specialiști care vă pot răspunde oricărei intrebări pe care o aveți despre sectorul ecologic.
Ne găsiți și pe grupul de Facebook Produse ecologice direct de la producători certificați